Viszonylagos stabilitás, mérsékelt emelkedések

ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében 2017. április
ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében 2016. november

ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a választókorú népesség körében 2016. november

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik

egy hajszállal, 1-1 százalékponttal növelte a támogatottságát, ezek a változások statisztikailag nem számottevőek. A Jobbik esetében megállt a lassú visszaesés folyamata, márciusban 10 százalékon állt, most 11 százalékos. Az MSZP az idei év első három hónapjában 12 százalékot ért el, most a választókorúak 13 százalékára számíthat. A Fidesz táborának mérete továbbra is ingadozó, most 27 százalékot kapott.

A Demokratikus Koalíció hívei

a múltkor 5 százaléknyian voltak, arányuk most 4 százalék. Az LMP támogatottsága nem változott, ezúttal is – mint tavaly augusztus óta minden hónapban – 3 százalékon áll. A Momentum a választók 2 százalékát vonzza, az Együtt, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot. A pártnélküliek aránya 38-ról 36 százalékra csökkent.
Mivel a politikai aktivitás alacsony szintű, ezért a biztos pártválasztók körében közzétett adatok csak tájékoztató jellegűek, markáns következtetésekre nem alkalmasak. Ebben az elkötelezett választói csoportban a Fidesznek 47 százaléka van, az MSZP 20, a Jobbik 17 százalékos. A biztos pártválasztók 7 százaléka a Demokraikus Koalíció híve, 4 százalékuk az LMP mögött sorakozik fel. Az aktív szavazók között ebben a hónapban a Momentumnak 2 százaléka van, az Együttnek és a Liberálisoknak 1-1 százaléka – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet április közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A választók meggyőzése egyelőre

a tömegkommunikáción, az óriásplakátokon keresztül, kisebb-nagyobb gyűlések segítségével történik, de hamarosan az aktivisták, politikusok közvetlen, településeken történő megjelenése is várható. E tekintetben mindenhol a Fidesz startol legkedvezőbb helyzetből, hiszen széleskörű és mély beágyazottsága van a magyar társadalomban, így a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig az átlag körüli, 25 és 30 százalék közötti tábora van. Jelenleg a Jobbik főleg a 10 ezer fő alatti településeken áll jól, ebben a körben támogatottsága országos átlagának másfélszerese, 17 százalékos. Az ennél népesebb városokban rosszabbul szerepel, 9 százalékot kap, a megyeszékhelyeken összességében még kevesebb támogatója van, mindössze 6 százalék. A főváros sem igazán a Jobbik terepe, itt 7 százalékot ér el. Az MSZP viszont éppen Budapesten a legerősebb, itt 19 százalékos a támogatottsága. A 10 ezer fő alatti községekben, kisvárosokban 12 százalék sorakozik fel a szocialisták mögé, az ennél nagyobb településeken 11 százalék.

A Momentum az aláírásgyűjtés

sikere után azonnal utolérte az évek óta működő kispártokat, támogatóinak száma 100-200 ezer fő között lehet. Az elmúlt hónapok pártpreferencia-kutatásainak összevont adatai alapján már megrajzolhatjuk a Momentum szavazóinak társadalmi-demográfiai profilját. Az egyértelmű, hogy a Momentum egyelőre csak a 40 év alattiak köréből tudott támogatókat gyűjteni. Az is látszik a felmérésekből, hogy a szervezet hívei nagyvárosokban – megyeszékhelyeken és Budapesten – találhatók, kisvárosokban alig vannak, a falvakban pedig lényegében nincsenek Momentumosok. Az érettségizettek és különösképpen a diplomások körében relatíve erős a Momentum, itt a többi kispártnál népesebb a táboruk, az alacsonyabb iskolázottsági csoportokban viszont minimális a támogatók aránya.

A megkérdezettek száma: 1000 fô, akik együttesen az ország 18 éves és annál idôsebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idôsebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezô magyar állampolgár.

Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fõs mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Minden hónapban más-más 1000 fõt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsõs rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnõtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Az adatfelvétel ideje: 2017. április 11-20.