Riói olimpia: 9 magyar aranyérmet vár a közvélemény

Riói olimpia: 9 magyar aranyérmet vár a közvélemény

 

A magyar lakosság szerint

sportolóink 21 éremmel térnek haza a riói olimpiáról és várakozásaik szerint ebből 9 arany lesz. Az emberek közel fele mérsékelt érdeklődéssel tekint a világverseny elé, háromtizednyien viszont lelkesedéssel várják az eseményt, bár napjaikat ők sem ehhez fogják igazítani. A diadalokat a lakosság 38 százaléka büszkeséggel fogadja majd, 53 százalék pedig jóleső érzéssel, de túl nagy jelentőséget nem tulajdonítva nekik. Ha netán lesznek kudarcok, az a többségnek (61 százaléknak) rosszul esik, de nem fogja fel tragikusan s mindössze 5 százalékot töltenének el nagy keserűséggel a nem várt vereségek – ezek a legfontosabb megállapításai annak az országos közvélemény-kutatásnak, amelyet a ZRI Závecz Research Intézet végzett július utolsó hetében.

A magyar lakosság

valamivel jobb eredményt vár a mostani olimpiától, mint ahogyan Londonban szerepeltünk. Ott 18 érmet szereztünk, most 21-re számítanak az emberek. Legutóbb 8 aranyat nyertek sportolóink, a feltételezések szerint Rióban 9-et gyűjthetünk. A férfiak valamivel optimistábbak, mint a nők: előbbiek 23 éremmel, közte 10 arannyal számolnak, utóbbiak 19 dobogós eredményt és 8 első helyet várnak.

Az emberek relatív

többségét, 46 százalékát nem hozza lázba a közelgő olimpia, de azt tervezi, hogy időnként belenéz majd a közvetítésekbe, A lakosság 30%-a nagy érdeklődést mutat a világverseny iránt, de nem gondolja, hogy csak erről fognak szólni a napjai. A magyarok 6 százaléka lelkes igazán, elmondásuk szerint életük a következő hetekben az olimpiai események körül forog. Számottevő arányban, 17 százaléknyian vannak olyanok, akiket egyáltalán nem érdekel ez a sportrendezvény. Az érdeklődés intenzitása alapvetően az életkortól függ: minél idősebb valaki, annál nagyobb izgalommal várja a riói versenyeket.

Az emberek 38 százaléka

a magyar olimpiai győzelmeket erősen pozitív érzelmekkel, nagy büszkeséggel fogja ünnepelni. Ugyanakkor a többség visszafogottabb: 53 százalék úgy nyilatkozott, hogy örülni fog a diadaloknak, de nem tulajdonít túl nagy jelentőséget nekik. Kevesen, mindössze 10 százaléknyian feltételezik azt, hogy semmilyen érzést nem vált ki belőlük a magyar sportolók sikeres szereplése. A lelkes ünneplés főleg a nőket és az idős embereket jellemzi majd, a mérsékeltebb örömteli hangulat pedig leginkább a férfiakra és a fiatalokra, középkorúakra lesz jellemző.

Az esetleges kudarcok

nem váltanak ki olyan heves érzelmeket, mint a sikerek. Ha nem érünk el igazán nagy eredményeket Rióban, az az emberek 61 százalékának rosszul fog esni, de nem tartja végzetes történésnek. Sőt, a lakosság 31 százalékát egyáltalán nem foglalkoztatja, ha a magyar olimpiai csapat teljesítménye esetleg elmarad a várakozásoktól. Nagyon kevesen, 5 százaléknyian élnék meg fájdalmasnak, ha hazánk sportolóinak szereplését a kudarcok jellemeznék. Az idős sportszerető közönség vélhetően nehezebben dolgozná fel a sikertelenséget, mint a többi korosztály. Mivel ők a győzelmeket és hevesebb érzelmekkel fogadják, ezért az olimpia igazán szenvedélyes szurkolói a 60 év felettiek lesznek.

A felmérés telefonos módszerrel készült, 1000 fő megkérdezésével, a felnőtt lakosságot reprezentáló mintán.
Az adatfelvétel ideje: 2016. július utolsó hete