Ismét erősödött a Fidesz és a Jobbik, s továbbra is eldöntetlen a kormánypártok és a hatpárti ellenzék versenye

ZRI-Závecz reasearch - pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében 2021. április
ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében 2020. február
ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a választókorú népesség körében 2020. február

Az előző hónapokhoz hasonlóan,

ismét a Fidesz és a Jobbik tudta valamelyest növelni a támogatottságát. A kormánypártnak a választókorúak körében februárban 31, márciusban 33 százalékos volt a tábora, most 34 százalékon áll. A Jobbik két hónapja 9 százalékos párt volt, egy hónapja 11 százalékot kapott, áprilisban 12 százalékot. A DK-nak a márciusival azonos nagyságú a tábora, 11 százalékos. Nem változott a Momentum és az MSZP támogatottsága sem, előbbi mögé a választókorúak 6, utóbbihoz 5 százaléka sorakozik fel. Ebben a hónapban az LMP 2 százalékos, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékon áll. A pártnélküliek aránya 26 százalék.

A biztos pártválasztók

csoportjában a Fidesz vezet, 47 százalékkal, a második helyen a DK áll, 17 százalékkal, harmadik a Jobbik, 15 százalékkal. A Momentum az aktív szavazók 8 százalékára számíthat, az MSZP 7 százalékos, az LMP 2 százalékos ebben a körben. Ezúttal a Mi Hazánk, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt az aktív szavazói közegben 1-1 százalékot kapott. – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet április közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Továbbra is rendkívül kiélezett

a hat együttműködő ellenzéki párt és a Fidesz KDNP közötti verseny, az előbbi listát 39, az utóbbit 37 százalék támogatja. Az idei évben lényegében változatlannak és egyben kiegyenlítettnek mértük az erőviszonyokat, az ellenzéknek mindvégig egy hajszálnyi, mintahibán belüli volt az előnye. Ezen kívül, továbbra is azt tapasztaljuk, hogy a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt megtartja szavazóit akkor is, ha a két nagy tömb verseng egymással: most 1-1 százalékon állnak.

Az ellenzéki pártok szavazóinak

a közös lista melletti elkötelezettsége lényegében teljes kőrű, 97 százalékuk arra voksolna. Összeadott támogatottságuk ebben a hónapban 37 százalék, ehhez még a választókorú népesség 2 százalékát tudta maga mellé állítani, amikor a közös listára lehetett szavazni. A páros verseny szituációjában a Fideszhez is csatlakoztak új szavazók, a választók további 3 százaléka választotta a KDNP-vel közös listájukat.

A biztos választók körében is

rendkívül szoros a két politikai oldal versenye, az ellenzéki lista 49 százalékon áll, a kormánypártoké 48 százalékon.
Nem csak a támogatottsági adatok jelzik, hogy éles a küzdelem a Fidesz-KDNP és az ellenzék között, a választópolgárok prognózisa is ezt mutatja: 41 százalék azt feltételezi, hogy a kormánypárt kapna ma több szavazatot, 39 százalék szerint viszont az ellenzék győzne. A Fidesz tábora a magabiztosabb, 97 százalékuk szerint a kormánypárt nyerne meg egy mostani választást. Ha nem is ennyire, de az ellenzéki szavazók is eléggé optimisták, 90 százalékuk gondolja azt, hogy kormányváltás lenne egy aktuális választás eredménye.

A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idôsebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idôsebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár.

Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fõs mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsõs rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Az adatfelvétel ideje: 2021. április 9-17.