Holtversenyben az MSZP és a Jobbik

ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében 2018. november
ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében 2018. november

ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a választókorú népesség körében 2018. november

Nem mozdult a Fidesz támogatottsága,

a múlt havival azonos, 36 százalékos a kormánypárt híveinek aránya. Az MSZP tábora sem változott hónapok óta – most is 7 százalékos –, ennek ellenére a pártrangsor harmadik helyéről – igaz, holtversenyben – a második pozícióba került. Ez a helyzet a Jobbik folyamatos visszaesése miatt alakult ki, a pártnak egy hajszállal ismét kisebb lett a tábora – a múlt havi 8-ról 7 százalékra csökkent. A Demokratikus Koalíció megtartotta az előző hónapban elért 5 százalékos táborát. Az LMP-nek, a Kétfarkú Kutyapártnak, a Momentumnak novemberben 3-3 százaléka van, október óta mindegyikük javított 1-1 százalékpontot. A Párbeszéd a választások óta 1 százalékon áll, a Mi Hazánk Mozgalomnak pedig a megalakulását követően minden hónapban ekkora volt a támogatottsága. A pártnélküliek aránya egy kicsivel csökkent, most 33 százalék.

A biztos pártválasztók körében

is jelentős a Fidesz előnye, jelenleg 55 százalékos a tábora. A Jobbik és az MSZP ebben a csoportban is közel egyforma, 12 illetve 11 százalékosak. A Demokratikus Koalíció az aktív pártválasztói csoporton belül 8 százalékot ér el, s a bejutási küszöbértékre, 5 százalékra érkezett a Momentum is. A biztos szavazói körben azonos szinten, 3-3 százalékon áll az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt, a Párbeszédnek és a Mi Hazánk Mozgalomnak pedig 1-1 százaléka van itt – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet november közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A pártok támogatóit

részvételi aktivitásuk és más, kötődésüket jelző mutatók alapján három csoportba sorolhatjuk, választói magra, gyűrűre és perifériára. A Fidesz 2,9 millió fős táborán belül hattizednyien erősen elkötelezett, aktív támogatók, azaz a kormánypárt szavazói magja 1,7 milliós, a kicsit gyengébben kötődő gyűrűhöz 900 ezren tartoznak, míg a lazán kapcsolódó periféria 300 ezres.

Az egyes szavazói csoportok

arányai a Jobbik és az MSZP estében is hasonlóak, mint a Fidesznél, a számosságok viszont értelemszerűen jóval alacsonyabbak. Mindkét pártra igaz, hogy a legszorosabban kapcsolódó támogatók nagyjából 350 ezren vannak, a következő, mérsékeltebben kötődő réteg körülbelül 150 ezer fős, míg a külső szavazói körben nagyjából 50 ezren találhatók.

A közelmúltban végzett kutatások

jelezték, hogy Fidesz és az MSZP magjához tartozó szavazók szinte kimozdíthatatlanok, a három legutóbbi választáson voksukkal bizonyították elkötelezettségüket, a 60 év felettiek ennél még több alkalommal is A Jobbikhoz erősen kötődő szavazóknak nincsen ilyen hosszú múltja, java részük (kétharmaduk) a 2018-as választáson szavazott oda először. A párt 2010-es, 2014-es szavazóinak túlnyomó többsége ma a bizonytalanok között található, kisebb hányaduk a Fideszhez pártolt. A mostani Jobbiknak tehát viszonylag frissen csatlakozott és fiatal-középkorú szavazói vannak – az átlagéletkor 38 év.
A DK-nak van a legeltökéltebb szavazótábora. A 400 ezres támogatói kör kétharmada, több mint 250 ezer fő jelenti a párt kemény magját. További 120-130 ezren tartoznak a szavazói gyűrűhöz, míg lazán kötődők szinte alig vannak, talán 20-30 ezren.

A kisebb pártok táborának

szerkezete a fenti módon – statisztikai okok miatt – nem rajzolható meg. A Momentumról és a Kétfarkú Kutyapártról annyi elmondható, hogy a parlamenti választásokat követően 2-3 százalékon stabilizálódtak, támogatóik átlagos vagy annál néha nagyobb aktivitási szinttel rendelkeznek. Az LMP tábora valamelyest csökkent az elmúlt hónapokban, de még ennél is nagyobb problémát jelentett számukra, hogy a meglévő szavazóik eltökéltsége csökkent.

A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idôsebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idôsebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár.

Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fõs mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsõs rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Az adatfelvétel ideje: 2018. november 13-22.