Fidesz: 27, MSZP: 12, Jobbik: 11

ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében 2017. február
ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében 2016. november

ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a választókorú népesség körében 2016. november

Számos fordulatot hozott

a politikai élet az elmúlt hetekben, a pártok támogatottsága azonban alig változott. A Fidesznek január és február között egy kicsivel, 26-ról 27 százalékra bővült a tábora. A Szocialista Párt megtartotta a 12 százalékos eredményét, a Jobbik minimálisat, 1 százalékpontot veszítve 11 százalékon áll. A DK-nak a múltkor 4, most 5 százalékos volt a támogatottsága. Az LMP – ahogyan az utóbbi hét hónapban mindig – továbbra is 3 százalékos. Ebben a felmérésben a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékot kapott, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok a választók 1-1 százalékát tudták maguk mögé állítani. Nem szerepelt a listán, de a válaszadók spontán módon említették a Momentumot – 1 százaléknyian. A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya 35 százalék.

A politikai aktivitás nem nőtt,

így a biztos pártválasztók csoportjába most is a szavazópolgárok egyharmada tartozik, ezért a körükben mért adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az elkötelezett választói közegben a Fidesz 48 százalékos, az MSZP 19, a Jobbik 17 százalékot ért el. A Demokratikus Koalíciónak itt 6 százaléka van, az LMP 4 százalékos. A biztos pártválasztók 1-1 százaléka támogatja a Kétfarkú Kutyapártot, az Együttet, a Liberálisokat és a Párbeszédet. – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet február közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Jelenleg a választópolgárok

közül 5,2 millió embernek van kedvelt pártja. A Fidesz tábora 2,2 milliós, az MSZP-é nagyjából 1 milliós, a Jobbiké 900 ezres. Az ellenzéki oldalon számottevő támogatással rendelkezik még a Demokratikus Koalíció 400 ezer és az LMP nagyjából negyedmillió fővel. Az Együttnek, a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és Kétfarkú Kutyapártnak egyenként 100 ezer körüli szimpatizánsa van. A pártnélküliek 2,8 milliós csoportjából körülbelül 300 ezren azt szeretnék, ha maradna a kormány a jövő évi választások után is, nagyjából egymillióan viszont a távozását szorgalmazzák. Másfél millió választótól nagyon messze áll a politika, nincsen rokonszenves pártjuk és arról sincsen véleményük, hogy a mostani kormány maradjon vagy menjen 2018 után.

Bár a Fidesz tartósan,

hatalmas fölénnyel vezeti a pártok rangsorát mégsem egyöntetű az a várakozás, hogy megnyeri a 2018-as parlamenti választást. Az emberek fele vélekedik úgy, hogy jövőre is a kormánypárt lesz a győztes: 20 százalékuk biztos ebben, 28 százalékuk valószínűsíti. Az emberek egyharmada kételkedik abban, hogy a Fidesz újrázni tud: 23 százalék szerint valószínűleg nem nyer, 8 százalék szerint biztos, hogy veszíteni fog. Sokan, 21 százaléknyian tanácstalanok a jövő évi parlamenti választás kimenetelét illetően. A Fidesz hívei nagyon bíznak pártjuk 2018-as sikerében, hattizedük biztosra veszi, egyharmaduk feltételezi. Az MSZP és a Jobbik támogatóinak többsége (59 illetve 56%-a) azt gondolja, hogy a Fidesz nem fog nyerni, nagyjából egyharmaduk (32 illetve 35%) viszont a mostani kormánypárt győzelmére számít. A pártválasztásukban bizonytalanok felének (pontosan 48 százalékának) nincsen álláspontja a jövő évi választás kimenetelével kapcsolatban. Egyharmaduk számít arra, hogy a Fidesz ismételten megnyeri a voksolást, ennél kisebb hányaduk, egyötödük arra számít, hogy elveszíti.

A megkérdezettek száma: 1000 fô, akik együttesen az ország 18 éves és annál idôsebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idôsebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezô magyar állampolgár.

Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fõs mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Minden hónapban más-más 1000 fõt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsõs rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnõtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Az adatfelvétel ideje: 2017. február 10-19.