2016 – a stabil pártpreferenciák éve

ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében 2016. december
ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében 2016. december
ZRI-Závecz research - pártok támogatottsága a választókorú népesség körében 2016. december

Az elmúlt hetekben

is csak kis mértékben módosult a pártok támogatottsága. A Fidesz tábora valamelyest megint csökkent, a novemberi 27-ről 25 százalékra. A Jobbik a múlt hónapban 13, most 12 százalékot ért el. Az MSZP támogatottsága három hónapon át 1-1 százalékponttal emelkedett, most 12 százalékon áll. A DK és az LMP táborának mérete nem változott, az előbbi 5, utóbbi 3 százalékos. Ezúttal a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékot vonzott, az Együtt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékosak. A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya 34-ről 36 százalékra bővült.

A biztos pártválasztók csoportjába

a választópolgárok egyharmada tartozik, így a körükben mért adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 43 százalékot ért el, a Jobbik 20, az MSZP 18 százalékot kapott. A biztos szavazók 8 százaléka a DK támogatója, az LMP 4 százalékon áll. Az Együtt 3 százalékos, a Liberálisok, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékos aktív szavazói táborral rendelkezik. – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet december első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Nincsenek nagy nyertesei és vesztesei

az idei évnek, a pártok rangsora és a szavazótáborok nagysága alig változott. A Fidesz támogatottsága ebben az évben egy viszonylag szűk sávban, 24 és 28 százalék (1,9 millió és 2,2 millió fő) között hullámzott. A csúcspontot az októberi népszavazás idején érte el, ám az akkori 28 százalékot nem tudta megtartani, mostanáig abból 3 százalékpontot veszített. A kormánypárt első helyéhez idén egy pillanatig sem fért kétség, minden hónapban több támogatója volt, mint az utána következő két pártnak együttesen.

A Jobbik az év első felében

13 és 15 százalék közötti táborral rendelkezett, a nyáron ez 11-12 százalékra szűkült, majd ezt követően némileg magasabb értéken, 13 százalékon stabilizálódott. Decemberben ennél egy hajszállal kisebb, 12 százalékos a Jobbik híveinek aránya. Az idén a párt híveinek száma 900 ezer és 1,2 millió fő között alakult.
Az MSZP táborának mérete augusztusig alig változott, 10 és 12 százalék között alakult. Szeptemberben ennél valamivel kevesebben, 9 százaléknyian preferálták a szocialista pártot, majd lassan felfelé araszolva ismét elérte a 12 százalékot. Az MSZP-nek ebben az esztendőben 700 ezer fő volt a minimuma, 1 millió választópolgár a maximuma.
A Demokratikus Koalíciónak szinte végig ugyanakkora, 4-5 százalékos tábora volt. Két alkalommal, júniusban és októberben kissé meghaladta ezt a szintet, ekkor 6 százalékot kaptak. A DK 2016-ban 350-450 ezer főt tudott maga mögé állítani.
Az LMP-nek is stabil támogatottsága volt az idén, 3-4 százalékot ért el, ami körülbelül 250-300 ezer szavazót jelent.
Az Együtt tábora a hónapok többségében 2 százalékos volt, a Liberálisoké 1 százalékos s ugyanezt az értéket a Párbeszéd is elérte a közelmúltban. Érdekes és figyelemre méltó fejlemény, hogy a népszavazási kampányban aktívnak mutatkozó Kétfarkú Kutyapárt az utóbbi hónapokban 1-2 százalékos szimpátiatáborra tett szert.

A megkérdezettek száma: 1000 fô, akik együttesen az ország 18 éves és annál idôsebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idôsebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezô magyar állampolgár.

Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fõs mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Minden hónapban más-más 1000 fõt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsõs rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnõtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Az adatfelvétel ideje: 2016. december 8-15.